Yogacentrum Tilburg
Yoga, Pilates en Reformer lessen.

door Nina Voets

Sinds 2010 ben ik hatha yogadocent en ik ben me de afgelopen jaren verder gaan specialiseren in hot yoga, vinyasa yoga en yin yoga. Dit zijn allemaal geweldige vormen van yoga voor je lichaam én geest. De kracht, de souplesse en de energie die voelbaar worden als je verschillende yogahoudingen doet is als een cadeautje voor je lichaam. En doordat je weer letterlijk lekkerder in je vel zit, voel je je mentaal ook stukken beter. Je bent meer in balans, je bent kalmer en je staat dichter bij je ware zelf, waar een hoop te ontdekken valt. 

En soms kan het intensieve fysieke leven een kleine pauze gebruiken, als je lichaam niet meer meewerkt zoals je wil of als je behoefte hebt aan volledige rust. Soms wil je even helemaal niks hoeven doen, zoals in een diepe winterslaap. Op deze momenten is Yoga Nidra mijn ultieme rustmoment, als een cadeautje voor m’n lichaam, maar vooral ook een cadeautje voor mijn geest. 

In deze liggende meditatie maak ik een warm nestje waar ik in mag kruipen en waar ik even niks hoef te doen. 

Ik keer mijn aandacht naar binnen en neem de tijd om te luisteren en te kijken naar alles dat zich in mij voordoet. Ik kom levendige verhalen en dromen tegen, ik reis af naar verre oorden waar mijn zintuigen worden geprikkeld. Maar ik kom ook overtuigingen en oordelen tegen over mezelf of over de wereld om me heen. Ik kan dit onderzoeken, soms veranderen óf aanvaarden en als ik uit deze meditatie kom voel ik me als herboren. Ik heb vaak nieuwe inzichten, doordat ik ben afgedaald in mijn onderbewustzijn en mezelf beter heb leren kennen. Ik weet beter wat ik wil, of niet wil, wat mijn doel is of waarden zijn in het leven en hoe ik hiermee om moet gaan.

Dit kan natuurlijk ook heel verwarrend werken, net als wanneer je een hele heftige droom hebt gehad, maar op de lange termijn wordt alles duidelijk. Deze ontdekkingsreis in mezelf kan vol grootse en spannende avonturen zijn, maar soms is het ook een luie strandvakantie waarbij ik alleen maar lekker ga zwemmen en eten. Kortom, ik laat me verassen en kom vanzelf tegen wat ik nodig heb. Yoga nidra kan ieder moment van de dag gedaan worden of aan het einde van een fysieke yogales. Je kan een lange reis maken of een kort reisje, maar net waar je behoefte aan hebt. 

Als yogadocent vind ik het geven van Yoga Nidra een enorme verrijking, omdat je zoveel te weten komt over hoe het brein werkt en hoe je verschillende technieken toe kunt passen om mensen in volledige rust te brengen en een reis te laten maken door het bewustzijn. Ik heb in het voorjaar van 2016 mijn eerste Yoga Nidra opleiding gevolgd bij James Reeves in Oxford en in het najaar van 2018 heb ik daar mijn tweede opleiding gedaan. In de tussentijd heb ik heel veel Yoga Nidra gegeven aan verschillende mensen met verschillende behoeften. Zij hebben mij weer nieuwe inzichten gegeven en Ik zal altijd blijven leren en ontdekken, het is tenslotte een eindeloze reis in onszelf. 

Als je behoefte hebt aan een ontdekkingsreis in jezelf kun je wekelijks een Yoga Nidra les volgen op woensdag 20.45-22.00 bij het Dudokhof op op donderdag om 20.30-21.30 in de Reeshof. 

Ben je therapeut, coach, yoga- of meditatiedocent en wil je je verdiepen in Yoga Nidra dan hebben  we een bijscholing Yoga Nidra die 30 maart van start gaat. 

Hieronder lees je alle informatie:https://www.yogacollegetilburg.nl/bijscholing-yoga-nidra/

Op ontdekkingsreis in jezelf, wat je met Yoga Nidra kunt ontdekken