Yogacentrum Tilburg
Yoga, Pilates en Reformer lessen.

Weet wat je eet

 Juli 2018, Nina Voets

 Bij Yoga Centrum Tilburg worden in de theetuin geregeld discussies gevoerd over verschillende  onderwerpen, want Yoga doen gaat niet alleen over de fysieke inspanning, de ontspanning, onze ademhaling, meditatie en positief denken maar óók over dieet. En nu is dat laatste iets wat we natuurlijk niet tijdens de les doen, maar we proberen bij YCT hier toch wat aan bij te dragen. Zo zijn er sinds kort gratis appeltjes voor de dorst voor alle yogi’s en zal er vanaf nu iedere week biologische groente uit mijn moestuin te verkrijgen zijn.

Tijdens de gesprekken over voeding wordt duidelijk dat we overspoeld worden met informatie, hypes en verschillende ideeën over ons dieet. Maar wat is nu gezond? Ik kan je daar geen eenduidig antwoord op geven. We hebben godzijdank allemaal een ander lichaam en zitten in andere fases van onze ontwikkeling, dus is dit voor iedereen verschillend. Door verschillende dingen uit te proberen en naar je lichaam te luisteren vind je uiteindelijk jouw eigen balans.

Mijn eigen dieet is al meer dan 20 jaar vegetarisch, omdat ik het als kind al enorm zielig vond voor de dieren die geslacht worden en ik me goed voel bij een dieet gebaseerd op planten. Sinds een aantal jaren eet ik vooral veganistisch en zo min mogelijk toegevoegde suikers en middelen die ik niet begrijp. Als je een verpakking in de supermarkt leest zitten er soms wel meer dan 20 ingrediënten in. Ik wil graag weten wat het precies is, zodat ik in ieder geval zelf kan kiezen of ik het eet. Daarnaast zijn groenten en fruit uit de supermarkt vaak in zoveel plastic verpakt dat ik haast meer afval produceer dan dat ik groente en fruit eet.

Ruim drie jaar geleden ben ik verhuisd van Tilburg naar het platteland van Poppel in België, omdat ik meer ruimte en natuur om me heen wilde. De stilte, de rust (en de Belgische biertjes) bevielen me wel. Omdat ik zoveel ruimte had begon ik met het aanleggen van een moestuin waar ik een paar soorten groente verbouwde. Dit is langzaamaan uitgegroeid tot een grote moestuin met een kas waar ik allerlei groente en fruit teel. De opbrengst werd zo gigantisch groot dat ik besloot te gaan delen. Ik deelde uit aan al mijn vrienden, buren en familie om me heen en nog had ik veel over.

Ik besloot bij YCT iedere week een mandje neer te zetten met op diezelfde dag geoogste groenten. Omdat het mijzelf niet veel geld kost, alleen veel tijd en liefde besloot ik het op donatie basis te doen, zodat iedereen kan geven wat hij of zij kan missen op dat moment.

Het allerbelangrijkste voor mij is dat iedereen kan genieten van onbespoten en verse ingrediënten zonder toevoegingen en plastic verpakkingen. Vol enthousiasme werden de groenten meegenomen en het was heel erg leuk om terug te horen wat mensen ervan hadden gemaakt; hoe de speciale gele courgette in een rauwe salade smaakte, en dat de per ongeluk groot gegroeide courgette toch nog goed terecht was gekomen in een enorme pan soep.

Ik word daar blij van, net als van het meeleven met de natuur. De onvoorspelbaarheid van het weer en de slakken die alles kaal vreten bezorgen me soms een grijze haar, maar het creëren van nieuw leven en het bewust meemaken van de verschillende stadia van alle planten maken alles weer goed. Zo word ik me bewust van de cyclus van de natuur, dat begint met een zaadje, dan een blaadje, een stengel, een wortel, een bloem, een vrucht, en we kunnen het vaak allemaal eten! De verscheidenheid aan kleuren, geuren, structuren en smaken is een groot feest voor alle zintuigen.

Mijn advies: Leef mee met de seizoenen, zonder gif, zonder plastic, met smaak, aandacht en vooral liefde! (Maar dit mag je natuurlijk volledig in de wind slaan)

Weet wat je eet!