“Al slaap je niet, dan rust je toch”, een gezegde dat al generaties lang in mijn familie wordt doorgegeven, dat voor zover ik weet van mijn over-grootoma komt.
Als kind kon ik nooit snel in slaap vallen, ik lag (naar mijn idee) nog uren wakker, nadenkend over alles wat er die dag was gebeurd, wat er had kunnen gebeuren en wat er morgen of zelfs over tien jaar zou kunnen gebeuren. En als ik dat dan allemaal had bedacht dan ging ik mijn eigen gedachtegang weer terug ‘afdraaien’. De koppelingen die ik van gedachte naar gedachte maakte probeerde ik bloot te leggen. Hoogst interessant, maar ook zeer vermoeiend, en helaas niet zo vermoeiend dat ik er van in slaap viel.
“Al slaap je niet, dan rust je toch”, ik heb er vaak over nagedacht en wat dit dan toch betekende.
Mijn lichaam voelde helemaal niet rustig, ik lag te draaien in m’n bed, m’n ogen waren vaak open en m’n gedachten gingen tekeer. Het enige dat ik kon bedenken was dat ik alleen was, in stilte, in het donker, zonder externe input. Misschien was dat dan toch de rust die ik kreeg.
Als heel klein meisje kon ik al moeilijk wakker worden. Mijn moeder moest mijn grotere zus die al naar school ging op de fiets wegbrengen en wilde mij niet alleen thuis laten, dus moest ik half- slapend of diep verder- slapend mee in het kinderzitje voorop de fiets. Op een gegeven moment vond mijn moeder het toch zielig voor mij en liet ze me uitslapen. Vaak werd ik pas om half tien wakker, maar was een vrolijk, makkelijk en gezond kind.
Later werd ik iedere schooldag liefdevol gewekt, hoefde zelfs niet altijd precies op tijd te zijn en heel soms hoefde ik zelfs niet naar school. Ondanks mijn begripvolle omgeving, was ik vaak doodmoe, ik bedacht meteen een ‘goede reden’om niet op te hoeven staan en ik was onuitstaanbaar chagrijnig. Blijkbaar was uitgeput zijn geen goede reden en moest je aantoonbaar ziek, koortsig of grieperig zijn. Op dagen dat ik uit mezelf wakker werd voelde ik me prima. Ik was uitgeslapen en had zelfs zin om aan de dag te beginnen.
Ik kwam er dus al snel achter dat ik geen ochtendmens ben. En de overtuiging dat dit te veranderen valt is helaas onjuist. Het is genetisch bepaald, al kun je er uiteraard rekening mee houden. Helaas (voor avondmensen) is onze Westerse maatschappij ingericht op ochtendmensen. School- en werkdagen beginnen vroeg, de meeste mensen hebben ook nog wat tijd nodig om wakker te worden en om op hun school of werk te geraken. Als Yogadocent heb ik het geluk dat ik voornamelijk in de avond lessen geef en dus zelden een wekker hoef te zetten.
Maar dat is natuurlijk niet het enige voordeel van Yoga, en met name Yoga Nidra heeft me veel geleerd. Ontspanning en rust, zonder iets te moeten of te willen, de verschillende lagen van mijn bewustzijn verkennen, de continue gedachtegang los te mogen laten en alles te verwelkomen. Bij Yoga Nidra wordt gebruik gemaakt van liggende meditatie, waardoor je geest én lichaam tot rust komen. Emoties, gedachten, overtuigingen en sensaties leiden ons soms af, maar kunnen ons tegelijkertijd ook veel leren. Bij Yoga Nidra ga je hiermee aan de slag en maak je kennis met verschillende en speciale techieken die zorgen voor een diepere slaap waardoor je een uitgerust gevoel ervaart gedurende de dag.
Ik ben me de afgelopen jaren gaan specialiseren in Yoga Nidra en met name de effecten die het heeft op slapen en waken. Ben je geïnteresseerd in je eigen slaappatroon en de verschillende lagen van je bewustzijn? In de introductieworkshop Sleepy Sunday maken we kennis met wat slaap is en de verschillende stadia die er zijn. We zullen het eerste uur aandacht besteden aan de theorie en aansluitend een uur durende Yoga Nidra sessie doen speciaal ontworpen voor slaap. Ik zal ook nog extra informatie verstrekken over de 4 weekse slaapcursus.
In deze 4 weekse slaapcursus ga ik verder in op de effecten op en van slaap. Naast ochtend- of avondmens te zijn en je dagelijkse ritme, zijn er nog vele andere redenen aan te wijzen waarom je slecht kunt slapen. Stress, je eet en drinkgewoonten, traumatische ervaringen en al je activiteiten gedurende de dag spelen hierin een rol. Je zult inzicht krijgen in je eigen patronen en simpele opdrachten doen om dit inzicht toe te passen. Je hoeft niks drastisch te veranderen, maar krijgt de handvatten aangereikt om je slaap te verbeteren. Ook als je een prima slaapritme hebt en zelden moe bent is het een interessante manier om je eigen bewustzijn en de verschillende stadia te ontdekken.
En al slaap je niet, dan rust je toch.
Nina Voets
Introductieworkshop Sleepy Sunday: zondag 17 februari 2019, 14:00 tot 16:00 uur, investering: 25 euro
Slaapcursus van 4 weken: 10, 17, 24, 31 maart 2019, 14:00 tot 16:00 uur, investering: 96 euro