Yogacentrum Tilburg
Yoga, Pilates en Reformer lessen.

Yoga op het water zonder nat te worden

Mayke Reijnders, juni 2018

In 2014 ben ik begonnen als Karma Yogi bij Yoga Centrum Tilburg. Een jaar later kregen we op Windsurfclub Beekse Bergen SUP’s. Een SUP is een opgeblazen soort surfplank waarop je staand kunt paddelen. En de afkorting staat voor Stand Up Paddle. Ik vroeg aan Jasper, is er binnen Yoga Centrum Tilburg iemand die hier YOGA op wil geven? Ik hou van water en vind het heerlijk om yoga te doen. Een combinatie van yoga op het water leek mij daarom fantastisch. SUPYOGA was in Nederland nog relatief nieuw en er was destijds niemand die dat kon en wilde gaan doen. Ik was enthousiast over SUPPEN én over yoga en daarom besloot ik in 2016 te starten met de Yogadocenten Opleiding bij YCT.

 

 

 

 

 

Pionieren

Bij de Windsurfclub meldde zich in datzelfde jaar iemand die SUPYOGA wilde gaan geven. Nadat we all
es op hadden getuigd, plan, promotie en mensen hadden geworven, liet deze persoon het project los. Ik stond voor de keuze om SUPYOGA los te laten of zelf op te pakken. Ik koos ervoor om samen met Damy van de Wiel (enthousiast SUPPER en yogadocent) te gaan pionieren.  Vastgebonden aan boeien gingen we yoga op de SUP geven.

In de zomer van 2016 zijn we de SUP vlakwater training gaan volgen. Dit omdat water altijd gevaarlijk kan zijn als mensen onwel worden. Damy en ik hebben hier heel veel geleerd over veiligheid, materiaal, het weer, SUP technieken, spelvormen, maar ook alle regels die op het water gelden. In 2017 ben ik de SUPYOGA teacher training gaan volgen. Damy is zich gaan specialeren in techniek lessen en ik in de YOGA kant. Ik leerden daar alle yogahoudingen aangepast op de SUP. De aandachtspunten, beginners sequences en ook volledige sequenses voor de gevorderde yogi.

 

 

 

 

 

Wat je kunt verwachten van een SUPYOGA workshop

Dit jaar is de Windsurfclub Beekse Bergen een samenwerking aangegaan met Yoga Centrum Tilburg, dit om de leden van Yoga Centrum Tilburg een extra workshop aan te bieden bij het complete lesaanbod. De lessen vinden op dinsdag overdag plaats, vanaf begin mei 2018 tot aan de zomervakantie. Van 11 uur tot 13 uur leer ik iedereen de basisbeginselen van het SUPPEN, daarna volgt een YOGA-sessie van 60 minuten en we sluiten af met een picknick op het water. Voor 30 euro is deze unieke ervaring te beleven. Dit is inclusief het gebruik van materiaal, SUP, paddel, wetsuit en lunch.

De grootste drempel is dat mensen kunnen denken dat ze geen balans hebben of dat het koud is. Ik ben van mening dat iedereen die wel eens yoga doet deel kan nemen aan SUPYOGA. We beginnen liggend, daarna zittend en dan staand. Alle houdingsspieren worden aangesproken en als alle spiertjes aan staan ontstaat er balans. Tijdens inspanning kun je onderzoeken wat je kunt ontspannen. Er ontstaat ruimte om te kunnen waarnemen met alle zintuigen. Je ruikt het water, de frisse lucht, je hoort alle natuurlijke geluiden, water, wind, vogels etc. Je voelt de ruimte en de deining op het water, de wind door je haren . Het eten op de SUP smaakt ook intenser dan binnen.

Rust en ruimte

Iedereen die een SUPYOGA- sessie heeft gevolgd komt enthousiast het water af. Het brengt de deelnemers  rust, ruimte, het verlies van tijdsbesef, maar ook de verbazing dat je zo snel kunt leren suppen. Er ontstaat ruimte om te kunnen waarnemen met alle zintuigen. Je proeft de buitenlucht, je ruikt het water en de frisse lucht, je hoort vogels, het kabbelen van het water en het opstijgen en landen van vogels.  Je voelt de ruimte, de deining, de zon op je huid en het water over je handen en voeten. En natuurlijk de wind door jouw haren. Een vegetarische lunch op de SUP, bestaande uit speltbrood, 3 soorten beleg, zelfgemaakte smoothy en een suikervrij gebakje maakt deze workshop compleet.

Materiaal

 

 

 

 

 

Het materiaal de SUP een Paddle en als het onder de 20 graden is een wetsuit worden door Windsurfclub Beekse Bergen beschikbaar gesteld. Na deze workshop is er de mogelijkheid tot douchen en chillen op het strand.

Passie

In mijn werkende leven heb ik altijd gezegd dat ik niet wist wat ik wilde worden, maar inmiddels ben ik SUPYOGA docent, Hatha en Yinyoga docent en sinds deze maand officieel marma therapeut. Ik ben dankbaar voor alle kansen en mogelijkheden die ik zowel bij het Yoga Centrum Tilburg als bij Windsurfclub Beekse Bergen heb gekregen om geïnteresseerde of nieuwsgierige mensen mee te nemen op SUPYOGA avontuur.

In 2016 dacht ik echt dat ik te laat zou zijn als ik de weg naar SUPYOGA instructeur ging volgen. Na 2 jaar kan ik zeggen dat het volgen van een passie al het tijdsbesef los laat en dat de mogelijkheden voor het oprapen liggen. Volg je hart, want dat klopt.

 

 

 

 

 

Meedoen

Aanmelden voor een workshop SUPYOGA kan op Fitmanager. Daarna app je Mayke voor een uitvoerige routebeschrijving naar Windsurfclub Beekse Bergen. Vanaf Tilburg Zuid is het ongeveer 4 kilometer rijden. Het park is met de fiets maar ook met de auto goed bereikbaar.  Voor de zomervakantie is de worskhop nog op dinsdag 3 juli. Mogelijk volgen er na de zomer meerdere data.

Voor meer informatie over Marma behandelingen (Ayurvedische ontspannings massage), lees het volgende blog van Mayke Reijnders.

Het telefoonnummer van Mayke is 06 – 0308 96 883.

Namasté

Mayke

Yoga op het water zonder nat te worden