Yoga
masteropleiding

RYT 300-uur Master Yogaopleiding

Na je 200-uurs diploma tot basisdocent kun je verder gaan met het verdiepen van je kennis, het verfijnen van je vaardigheden als docent en je verdere stappen op je individuele yogapad te zetten met de 300-uur master-yogaopleiding.

Waarom zou je deze opleiding doen?

Als je de 200-uur yogaopleiding hebt afgerond (bij ons of bij iemand anders), dan heb je een stevige basis gelegd in je yogapraktijk en als docent. Maar wat is precies het verschil met de 300-uur opleiding, en waarom zou je ervoor kiezen om door te gaan? Hieronder leggen we uit wat de belangrijkste verschillen zijn en waarom de 300-uur opleiding een waardevolle volgende stap kan zijn.

1. Inhoud en Diepgang

   – 200-uur Opleiding: De 200-uur opleiding is ontworpen om je een solide basis te geven in yoga. Je leert de basisprincipes van asana’s (houdingen), pranayama (ademhalingstechnieken), meditatie, anatomie en yogafilosofie. Deze opleiding is perfect voor beginners die willen leren hoe ze yoga kunnen beoefenen én onderwijzen.

   – 300-uur Opleiding: In de 300-uur opleiding ga je verder de diepte in. Je verdiept je in geavanceerde yogahoudingen, pranayama en meditatiepraktijken. Daarnaast ga je dieper in op yogafilosofie, anatomie en de subtiele energieën van het lichaam. Je krijgt meer tijd en ruimte om complexe thema’s te onderzoeken en verfijnt je lesmethoden. Waar de 200-uur opleiding een introductie is, is de 300-uur opleiding een masteropleiding.

2. Verfijning van je Docentschap

   – 200-uur Opleiding: In de basisopleiding leer je de basis van het lesgeven, zoals het opbouwen van een yogales, het aanpassen van houdingen en het creëren van een veilige omgeving voor je leerlingen.

   – 300-uur Opleiding: Tijdens de 300-uur opleiding leg je de focus op het verfijnen van je rol als docent. Je leert meer over het begeleiden van gevorderde studenten, lesgeven aan verschillende doelgroepen, en hoe je je eigen yogastijl kunt ontwikkelen. Je wordt uitgedaagd om dieper in te gaan op je eigen praktijk, waardoor je meer vertrouwen krijgt in het lesgeven en een krachtigere connectie kunt maken met je leerlingen.

 3. Persoonlijke en Spirituele Groei

   – 200-uur Opleiding: In de basisopleiding richt zich vooral op de fysieke aspecten van yoga en het begrijpen van de basisprincipes van yogafilosofie en meditatie.

   – 300-uur Opleiding: Hier ligt de nadruk op innerlijke transformatie. Je leert niet alleen nieuwe technieken, maar ook hoe je yoga kunt inzetten als een krachtig middel voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Door de verdieping in filosofie, meditatie en zelfreflectie, ontdek je hoe je yoga op een dieper niveau kunt integreren in je leven én in je lessen.

4. Internationale Erkenning en Grotere Kansen

   – 200-uur Opleiding: Na het afronden van deze basisopleiding ben je een gecertificeerd yogadocent en kun je beginnen met lesgeven. Dit is vaak het minimumvereiste om in een yogastudio aan de slag te gaan.

   – 300-uur Opleiding: Met een 300-uur certificering vergroot je je professionele mogelijkheden.  Je wordt gezien als een ervaren en gevorderde yogadocent. Dit kan leiden tot meer kansen om workshops, retraites of gespecialiseerde lessen te geven, zowel nationaal als internationaal.

Waarom zou je doorgaan met de 300-uur opleiding?

   – Diepere kennis en meesterschap: Wil je verder groeien en een expert worden binnen de yogawereld? De 300-uur opleiding helpt je om je kennis te verfijnen en als een ervaren docent naar buiten te treden.

   – Ontwikkeling van je eigen stijl: In de 300-uur opleiding krijg je de ruimte om je eigen stem als docent te ontdekken en te ontwikkelen. Je leert hoe je je lessen kunt personaliseren en kunt inspelen op de behoeften van verschillende studenten.

   – Meer impact als yogadocent: Na de 300-uur opleiding kun je je studenten beter begeleiden in hun eigen groei, omdat je zelf een dieper begrip hebt van yoga. Je bent in staat om complexere thema’s te integreren in je lessen, wat zorgt voor een inspirerender en transformatief lesaanbod.

   – Zelfvertrouwen en expertise: Hoe meer je weet, hoe meer je beseft dat er nog zoveel meer te leren valt. De 300-uur opleiding geeft je het zelfvertrouwen en de expertise om uit te blinken als yogadocent en je yoga carrière naar een hoger niveau te tillen.

 

 

Volg deze opleiding in 1 jaar óf volg de opleiding in je eigen tempo.

De 300-uur opleiding in een keer volgen in 1 jaar.
Je volgt deze opleiding direct nadat je de basisopleiding hebt gevolgd bij ons of ergens anders. 

Voordeel: Je bent onderdeel van een groep, je motiveert elkaar en helpt elkaar met het opdoen van lesgeef ervaring. Deze opleiding is voordeliger dan de opleiding op eigen tempo doen. 

Nadeel: Intensief. 

De opleiding op eigen tempo doen.
Je doet de opleiding op eigen tempo. In 1 jaar of over een langere periode. De voorwaarde is dat je alle vier verdiepende opleidingen volgt en daarna of tijdens de laatste 2 verdiepende opleidingen start je met de aanvullende voorwaarden. 

Voordeel: Je volgt je eigen tempo, dus je kunt het over een langere tijd uitspreiden.

Nadeel: Duurder dan de 1 jaar optie. 

 

 

Onderstaande vier verdiepende opleidingen zijn een onderdeel van onze RYT-300

Yin Yoga is de yoga van overgave. Niet meer doen, niet meer op zoek naar verder komen in een houding, maar leren overgeven aan wat jouw lichaam op dat moment kan. Het is een yoga vorm die je met aandacht én kennis van het menselijk lichaam geeft. Jij helpt je leerlingen heel gericht om steeds meer ruimte te vinden in hun lijf. Daarbij help je ze ook meer balans in hun energie systemen te krijgen.

 

Deze opleiding  wordt gegeven door Marloes van Boxtel. Zij heeft afgelopen jaren haar eigen yin yoga vorm ontwikkeld waarbij ze haar kennis van Ayurveda, Chinese Geneeskunde, Thaise Yoga massage, anatomie, myo fascial massage, meditatie en critical alignment yoga is gaan integreren met de typische asana’s.

Yoga Nidra werd rond 1965 voor het eerst aan de westerse wereld (vrij)gegeven door Swami Satyananda Saraswati.  De meditatieve techniek van Yoga Nidra wordt echter al beschreven in de oude yogateksten. In vroege teksten zoals de Mandukya Upanishad werd al onderscheid gemaakt tussen de vier verschillende bewustzijnstoestanden zoals: het waakbewustzijn; het droombewustzijn; de droomloze slaap en de vierde toestand van zuiver bewustzijn die de andere drie toestanden omvat. Door de moderne wetenschap wordt het bestaan van de eerste drie bewustzijnstoestanden bevestigt.

Yoga Nidra wordt ook wel ‘slaap van de yogi’s’ genoemd. Yoga Nidra is de naam van de oefening, maar ook de naam van de toestand van de geest bij beoefening ervan. Bij deze techniek is de geestestoestand van de deelnemer tussen waken en dromen in. Alleen voelen en luisteren blijven actief, zodat de overige zintuigen zich terugtrekken (Pratyahara=het terugtrekken van de zintuigen).

Yoga Nidra is een heel systematische techniek die in 8 stappen wordt gevolgd. Hierdoor kun je in diepere lagen van je persoonlijkheid komen, de geest wordt ontvankelijk. Door het in contact komen met onze psychische persoonlijkheid, die verantwoordelijk is voor alles wat we denken en doen, kunnen we beginnen te handelen volgens de idealen waarin we geloven.

Tijdens deze lessen leer je de theoretische achtergronden van Yoga Nidra en ga je Yoga Nidra ervaren. Daarnaast leer je zelf praktisch aan de slag te gaat zodat je het thuis kan toepassen.  

In de yoga wordt al eeuwen gebruik gemaakt van Pranayama. Heel kort door de bocht worden dit ademhalingsoefeningen genoemd. Pranayama oefeningen zijn ademhalingsoefeningen, met als doel het verhogen van je gezondheid en het tot rust en in balans brengen van je lijf en geest. Wanneer je Pranayama letterlijk vertaalt dan heb je het over het vergroten van levensenergie, deze levensenergie wordt ook wel prana genoemd. Prana stroomt door onze energie kanalen, deze kanalen worden nadis genoemd.  Regelmatige Pranayama oefeningen doen zorgt voor een heldere en gefocuste geest, betere algehele conditie en gezondheid.

Op dit moment zijn er veel ademhalingstechnieken bekend die een sterke relatie hebben met Pranayama, maar als losse oefeningen worden aangeboden. Denk aan de Wim Hof methode, Buteyko en de theorie van James Nestor wat hij beschrijft in zijn boek het nieuwe ademenen.

Tijdens deze lessen oefen je de verschillende Pranayama technieken en ook de nieuwere technieken die hier uit voor zijn gekomen uit de categorie breathwork.

 

Als yogadocent zie je tijdens je lessen veel gebeuren in de asana’s (yoga houding) zowel fysiek als mentaal bij je studenten. Er zijn vele reden waarom mensen een asana makkelijk kunnen en waarom ze het juist niet met gemak kunnen. Tijdens deze bijscholing leer je in detail te kijken naar de houdingen en de uitvoer ervan. Je leert kijken waar mensen spanningen hebben of juist veel ruimte. Welke spieren moeten sterker worden, welke moeten juist verlengen. 
Je leert heldere en logische instructies geven, die veilig zijn en tegelijkertijd verdiepend voor je studenten. Je krijgt handvatten om met verschillende methodes mensen te begeleiden en verdieping te helpen vinden in hun yoga beoefening. Zowel Jasper en Marloes hebben ruime ervaring in het werken met hulpmiddelen uit de Iyengar yoga en Critical alignment yoga, deze technieken komen ook aan bod. Denk aan een hoofdstandbankje, riemen, bolster, yogastrip, yoga deken,blokken en rugbuigbank.

Overige onderdelen van de 300-uur

Je zorgt dat je 5 lessen geeft waar je feedback op vraagt van je leerlingen. De les voorbereiding én de feedback wordt door ons getoetst. 
Daarnaast geef je ook een keer een les aan de opleiders waar je feedback over krijgt. 

Je geeft een yogales van 60 minuten die door ons wordt getoetst. 

Je schrijft een scriptie van 30 pagina’s met een onderwerp dat betrekking heeft op yogafilosofie. 

Tijdens de masteropleiding krijg je twee 1 op 1 begeleidingsgesprekken met de opleiders van 60 minuten, daarnaast zetten we een intervisiegroep op met andere deelnemers. 

Als onderdeel van de 300-uurs opleiding, moet je minimaal 10 Satsang sessies bijwonen. 

Kosten en Data

Kosten voor de 1 jaar optie: 2495 euro 

Kosten voor op eigen tempo: De vier verdiepende opleidingen : 2525 euro + 425 euro voor het aanvullende deel. 

"The heart of yoga practice is 'abyhasa' - steady effort in the direction you want to go."