Yogacentrum Tilburg
Yoga, Pilates en Reformer lessen.

Ontspannen ademen

Zolderruimte
Yogacentrum Tilburg

Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van een verstoorde ademhaling. In de volksmond ook wel hyperventilatie genoemd.Ā Soms is het eenmalig, bijvoorbeeld als je ergens heel erg van schrikt. Het kan ook zijn dat je vaker last hebt van spanningen en vaker in de ontregelde ademhaling schiet. Hyperventilatie is niet alleen het snelle ademhalen, maar het kan ook zijn dat je te diep ademt of juist te oppervlakkig.

Is deze les iets voor mij?

DeĀ ontspannen ademen lessen van Yogacentrum Tilburg zijn bedoeld voor mensen die:

  • Regelmatig last hebben van hyperventilatie,
  • Beter willen leren ontspannen,
  • Beter controle willen hebben op ademhaling tijdens inspanning, zoals hardlopen of een pittige yogales.

Ademhalen en hyperventilatie

Ademhalen doen we vanzelf. We ademen zuurstof in en koolzuur uit. De ademhaling past zich aan bij wat we doen. Je haalt rustig ademĀ tijdens hetĀ slapen en juist een stuk sneller wanneer je gaat sporten.Ā Bij angst en spanning raakt je ademhaling van slag, vaak zonder dat je het zelf beseft. Het lichaam gaat stresshormonen aanmaken, zoals adrenaline.Ā Het is dan alsof jeĀ lichaam zich voorbereidt op een inspanning. Je gaat vanzelf sneller ademhalen en je hart gaat sneller kloppen. Het kan ook zijn dat je juist je adem vasthoudt of niet voldoende ademhaalt.Ā Als je aan het hyperventileren bent voel je jezelf niet prettig. Je kunt duizelig worden, benauwd worden of hartkloppingen krijgen.

Wat doen we tijdens een les?

Tijdens deze les met ademhalingsoefeningenĀ leer je te ontspannen door middel van bepaalde oefeningen. Je leert diverseĀ ademhalingstechnieken om je ademhaling tot rust te brengen op momenten van spanning. Door hier regelmatig meeĀ te oefenen, zul je merken dat je bij jezelf beter gaat herkennen wanneer je gespannen bent en wanneer je ademhaling ontregeld raakt. Met behulp van dezeĀ ademhalingstechnieken leer je vervolgens hoe je je ademhaling weer tot rust kunt krijgen. Dit alles zorgt er uiteindelijk voor dat je meer op je gemak komt bij het ongemak van sommige emoties en/of spanningen.