Yogacentrum Tilburg
Yoga, Pilates en Reformer lessen.

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga Tilburg

Ashtagna Vinyasa yoga kenmerkt zich door het uitvoeren van een serie asana’s (houdingen) in een vaste volgorde. Je werkt bij iedere houding stapsgewijs toe naar de volgende houding. Dit maakt dat de lessen één vloeiend geheel vormen die ademhaling en houdingen met elkaar combineren. Een vuistregel bij Ashtanga is véél drinken, voor en na de asana’s. Ashtanga verdrijft gifstoffen uit je lichaam, maar kan dat alleen als er genoeg vocht aanwezig is om uit te zweten. Kijk op ons lesrooster voor een overzicht van de Ashtanga lessen.

Acht ledematen

Wanneer we Ashtanga letterlijk vertalen vanuit het Sanskriet, betekent het ‘acht ledematen’. Deze acht ledematen verwijzen naar de acht takken die door Rishi Patanjali, een van de grondleggers van de moderne yoga, zijn vastgelegd. Ashtanga wordt daarom ook wel yoga van het achtvoudige pad genoemd. Iedere ‘yogatak’ heeft een eigen thema. Bij Ashtanga yoga ligt de nadruk op de 3e en de 4e takken: Asana (houding) en Pranayama (adembeheersing). Het verbindt lichaam en geest door beweging te synchroniseren met ademhaling en focus.

Wat doen we tijdens een les?

Bij Ashtanga gebruik je een bepaalde ademhalingstechniek: de Ujjayi ademhaling. Je beweegt tijdens het uitvoeren van de asana’s op je eigen ademhaling. We besteden ook aandacht aan bandha’s. Dit zijn specifieke spiergroepen in je lichaam waar je al ademend energie naartoe stuurt. Dit geeft je kracht en focus om deze spieren extra aan te spannen.

Tijdens een houding kijk je een bepaalde kijkrichting op, ook wel ‘drishti’ genoemd. Iedere asana heeft een andere drishti. Zo kijk je bij de hond met het hoofd omlaag bijvoorbeeld naar je navel. Bij andere asana’s kijk je naar je hand, of kijk je het oneindige in door langs het puntje van je neus naar voren te kijken. Door de juiste drishti toe te passen, kun je je beter concentreren en tot rust komen.