De anatomie van Yoga en Pilates - beweeg als een tijger.

Het totem dier van YCT is de tijger. In de tijger vinden wij de eigenschappen terug die we als yogi willen ontwikkelen. Een tijger beweegt met gratie en souplesse, doelgericht met kracht en zelfverzekerdheid. Ze letten op de kleine details en zijn zich bewust van hun omgeving. Dit dier symboliseert kracht, ambitie, moed, enthousiasme, zelfvertrouwen en een toewijding om anderen te helpen. De tijger vertegenwoordigt een symbolische bevrijding van angsten en staat voor waarheid, gerechtigheid en integriteit.

De anatomie van yoga en Pilates
Bij veel bewegingsvormen ligt de focus bij het opbouwen van kracht en/of conditie. Je creëert grote spieren en je omgeving kan zien dat jij sport. Dit zijn de spieren aan de buitenkant van je lijf, de zogenaamde bewegingsspieren. Wanneer deze spieren heel groot zijn moet je inleveren op je flexibiliteit. Doe je veel yoga en/of Pilates dan ziet je omgeving dat niet direct, maar op het moment dat jij iets hoog uit de kast moet pakken, je een tijd moet staan, over een hek moet klimmen of iets onder de bank vandaan moet halen dan is het te zien! Je leert namelijk soepel bewegen en stabiel te blijven in de beweging doordat je spieren dynamisch krachtig zijn. Een yoga- en/of Pilates beoefenaar herken je doordat ze stevig in hun lijf zetten, hun rechte houding en soepele manier van bewegen. Dit komt omdat je zorgt voor een balans tussen kracht, flexibiliteit en stabiliteit. 

 

 

Zie je iemand met gemak over een hekje klimmen? dan zou het zomaar eens een yoga of Pilates beoefenaar kunnen zijn.

Spiermassa VS Spiertonus

Wanneer je de spieren ziet dan heb je het over spiermassa, beweegt iemand soepel en oogt diegene stevig in zijn of haar vel dan spreek je over spiertonus. In yoga en Pilates gaat het over het ontwikkelen van spier tonus. 
Het concept van spiertonus is fundamenteel in yoga- en Pilates lessen. Spiertonus gaat om de toestand van je spieren waar een goede balans is tussen kracht, flexibiliteit en stabiliteit. Mensen met een goede spiertonus ontwikkelen lange, soepele en sterke spieren en juist geen overdadige spiermassa. Je kunt teveel spiertonus ontwikkelen en te weinig spiertonus, beide kunnen problemen geven die we aanpakken in een yogales. 

De afbeelding rechts laat de ontwikkeling van spiertonus zien.

Te veel spiertonus
Heb je op bepaalde plekken teveel spiertonus dat kan kan pijnlijke rug- of nekkrampen, stijve schouders, overmatige stressreacties of slechte prestaties bij sport en andere activiteiten veroorzaken. 

Chronische verstijving kan een beschermende reactie zijn op het gebrek aan beweging in een geblesseerd gebied – een verklaring die vaak wordt gebruikt voor chronische rugpijn. Bepaalde houdingen die voortkomen uit langdurig zitten of emotionele situaties kunnen ervoor zorgen dat bepaalde gebieden verstijven. Dergelijke patronen kunnen zich in de loop van maanden, jaren of decennia hebben ontwikkeld tot onbewuste gewoonten. 

 

Yoga- en Pilates oefeningen helpen het lichaam soepeler te worden en er meer ruimte in te creëren. 

 

 Te weinig spiertonus

Wanneer je te weinig spiertonus hebt maak je een slungelige indruk en heb je gebrek aan stabiliteit. Je merkt dan ook een onvermogen om bewegingen nauwkeurig uit te voeren.  

Yoga- en Pilates oefeningen omvatten meestal langzame bewegingen en posities die het lichaam uitdagen om een vorm te behouden terwijl het weerstand biedt aan de zwaartekracht. 

Het versterken van het lichaam gebeurt automatisch als je tijdens de les lengte behoudt en langzaam en soepel beweegt. 

Yoga- en Pilates oefeningen helpen het lichaam sterker en stabieler te maken.