Yogacentrum Tilburg
Yoga, Pilates en Reformer lessen.

Zorg voor je lever!
door Marloes van Boxtel

De lever wordt ook wel de zetel van het leven genoemd. In het Duits wordt het ‘die leber’ genoemd, van het woord leben, wat ook wel “te leven” betekent.

Je lever is een van de grotere organen in je lijf. De lever zit rechts onder je ribbenkast net onder het diafragma en het wordt beschermd door de onderste ribben. In de lever worden vitamines opgeslagen, zoals vitamine A, D, K en B12. Verder ook nog mineralen en glycogeen, wat omgezet wordt in insuline voor je energie. Wanneer je in rust bent slaat je lever bloed op, totdat je weer gaat bewegen en de lever het vrij geeft. De lever is een soort van chemische fabriek in je lijf. Elke substantie die niet kan worden afgebroken eindigt in de lever om te worden afgebroken. De lever produceert gal, wat wordt opgeslagen in de galblaas.

In de yoga kijken we naar de energie stromen in ons lijf, deze energie wordt in de yoga Prana genoemd en vanuit de Chinese geneeskunde Chi. Hieraan zijn energiekanalen gekoppeld waar deze energie doorheen stroomt. Deze kanalen worden ook wel Meridianen genoemd vanuit de Chinese geneeskunde of Nadi’s vanuit de yoga filosofieën.

Op het moment dat je last hebt van artritis, krampen, spier stijfheid of juist spierzwakte, uit balans voelen, moe, duizeligheid of slecht zicht, dan kan het wel eens zijn dat je leverenergie uit balans is.

Vanuit de yoga kijken we dan niet alleen naar het orgaan, maar ook naar de energiebanen gekoppeld aan dat orgaan. Bij de organen hanteren we het yin/yang principe. In het geval van de lever (yin) is er ook een yangorgaan, wat de galblaas is. Hier gaan in dit stuk niet verder op in.

Energetische kwaliteiten van de lever
De energetische kwaliteiten van de lever gaan dus verder dan de anatomische functie.
De lever wordt ook wel de generaal van het leger genoemd. Het is deze militaire leider die uitblinkt in strategieën en er voor zorgt dat de energieën harmonieus door ons lijf stromen.
De leverenergie stuur eigenlijk de hele energie stromen in ons lijf aan.
De nier energie is verantwoordelijk voor onze levensenergie, de leverenergie zorgt dus voor een goede stroom van alle energieën.

Emotionele kwaliteiten van de lever
De leverenergie zorgt voor een harmonieus gevoel en zorgt voor het uitbalanceren van de emoties. Wanneer onze leverenergie niet op orde is dan zullen we last hebben van onregelmatige emoties, boosheid, impulsiviteit, scherp reageren op persoonlijke grenzen en raar sociaal gedrag. Alles wat eigenlijk te maken heeft met weerstand uit zich in een slechte lever energie.

Met je lever kun je soms in een vicieuze cirkel komen. Door snel boos te worden put je je leverenergie uit, waardoor je nog sneller boos wordt.
Vrouwen kunnen dit ook merken tijdens de menstruatie. De hormonen belasten de lever in die tijd meer waardoor de lever sneller uit balans raakt, waardoor gevoelens van frustratie en boosheid sneller op komen. Wat dan weer de leverenergie extra uit balans haalt.

Mentale kwaliteiten van de lever
Op het moment dat je leverenergie goed in balans is zal je merken dat je plannen maakt en deze ook afmaakt. Je bent in staat om gebeurtenissen goed te evalueren en op een goede manier emotioneel te reageren. Op het moment dat er onbalans is zal je sneller last hebben van migraine.

Hoe zorg je goed voor je lever?
Door yoga!
In onze yogabeoefening zijn we bezig ons lijf te verlengen, te draaien en te buigen. Hierdoor kneed je als het ware de energie kanalen waardoor ze veerkrachtig worden en er blokkades worden opgeheven. Dit doe je in de lessen die meer yang zijn (hot yoga, hatha yoga, ashtanga etc) en heel specifiek tijdens yin yoga. Tijdens yin yoga blijf je langer in houdingen en zorg je door overgave en ademhaling dat je bewust bepaalde knooppunten in je lijf open zet, zodat de energie weer naar het specifiek kanaal gaat stromen.
Door voeding!
Heel veel voedingsstoffen die we binnen krijgen zijn heel belastend voor onze lever. Dit komt vooral door het bewerkt voedsel dat we gebruiken. Wil je je lever gezond houden dan zou het goed zijn om er voor te zorgen dat circa 60% van je voedsel onbewerkt is. Met onbewerkt voedsel bedoel ik puur eten, een smoothie van diverse groente en fruit bijvoorbeeld.
Uiteraard hoeft het geen uitleg dat de grootste belasting voor de lever alcohol en medicijnen zijn. Medicijnen kunnen je leven redden, alcohol niet! Dus het is goed hier bewust mee om te gaan.
Door rust!
De leverenergie kan verstoord raken door teveel stress. Meditatie, door het bos wandelen of een boek lezen zijn goede manieren om je lijf en je geest weer tot rust te brengen.

Ik ben niet heilig en natuurlijk gebruik ik wel eens medicijnen, drink ik een borrel of eet ik heerlijk onverantwoord. Wat ik me wel probeer te realiseren is wat die lever heel de dag voor mij doet, dus soms is het goed om ook eens wat terug te doen voor je lever!