Wat is therapie? We gebruiken het woord therapie zoals dat in de yoga cikitsa genoemd wordt. Cikitsa staat voor verzetten of handelen tegen ziekten. Ziekte wordt in de ayurveda Dukha genoemd. Duhkha is het gevoel van niet op je gemak zijn. In het engels blijkt dat uit het woord dis-ease. Het tegenovergestelde van Dukha is Sukha. Sukha staat voor mentale ruimte, lichtheid en vrijheid in ons hoofd en ons lijf. Je kent waarschijnlijk deze twee staten van zijn. Het verband tussen onze geest en lichaam zit diep. Onze geestesgesteldheid is onlosmakelijk verbonden met dat van ons lichaam. Verstoring van de structuur of de functie van ons lichaam zal je ervaren als ongemak in je geest. Daarom is het belangrijk dat we balans creëren tussen lichaam en geest. Yoga therapie helpt je om balans te brengen in lichaam en geest. Met andere woorden, yoga therapie helpt je om maatregelen te nemen om verstoringen op te heffen zodat je lichaam en je geest weer in een evenwichtige staat komt.

Yogatherapie is een manier van werken waarbij we ons lichaam gaan proberen meer in balans te krijgen. Het beoefenen van yoga zorgt hier al voor, dus feitelijk is het volgen van yoga lessen al yoga therapie.

Je kunt bij ons twee vormen van yogatherapie volgen:
* Critical alignment therapie
* Love your brain – yoga voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Critical Alignment Therapie

14940157_1226508020753916_8934906978292410681_o

 

 

 

 

 

VOOR WELKE AANDOENINGEN?
Puur lichamelijke klachten die uitgaan van de wervelkolom: rugpijn, nekpijn, whiplash, RSI (CANS), pijn aan de schouders, hernia, ischias, bekkenklachten maar ook aan de wervelkolom gerelateerde klachten in de armen en benen (uitstraling, pijn, krachtsverlies).
Stress gerelateerde klachten zoals ademhalingsstoornissen, hyperventilatie, vermoeidheid, burn-out.
De therapie kan ook preventief en voor houdingscorrectie gebruikt worden.

De therapeutische toepassingen van Critical Alignment zijn ontwikkeld door Gert van Leeuwen en staan uitgebreid beschreven in de boeken Stop RSI (Aramith 2001) en Yoga, Critical Alignment (Altamira-Becht 2009). Jasper van der Heijden werkt op basis van deze methode.

Je begint deze yogavorm door eerst een 1 op 1 intake afspraak te maken, waarna je kunt instromen in de wekelijkse therapie les (vrijdag van 11.00 tot 12.15)
De intake kost 50 euro. Je kunt dit als opstap gebruiken naar de gewone lessen.

Lees hier meer of critical alignment therapie

Love your Brain – yoga voor mensen met niet aangeboren hersenletsel

 

 

 

 

Lees meer op