Wat is Restorative Yoga?

Attractive mixed race woman doing restorative yoga

 

 

 

 

 

 

Voor wie:
– als je behoefte hebt aan een wekelijks rustpunt,
– als je wilt ervaren hoe het voelt als je je prestatiedrang en de neiging tot jezelf verbeteren loslaat,
– als je een blessure hebt, chronische pijn of burn-out,
– als je behandelt wordt tegen kanker of als je herstellende bent van zo’n behandeling,
– voor herstel na zwangerschap,
– als andere vormen van yoga te zwaar voor je zijn.

Bij Restorative (herstellende) Yoga ligt de focus op ontspanning en het op zachte wijze, m.b.v. de adem, ‘openen’ van het lichaam. Vooral de gebieden van schouders, rug, bekken en heupen worden in verschillende poses uitgenodigd om te ontspannen. Er wordt gebruik gemaakt van ondersteunende hulpmiddelen zoals kussens en dekens, zodat je een comfortabele houding aan kunt nemen.

Restorative (herstellende) Yoga  is een yoga vorm die geen inspanning vraagt.  Het wordt ook wel passieve yoga genoemd en is meer meditatief dan actief. Je lichaam wordt   ondersteund  door  kussens  en  dekens,  hierdoor  word   je  uitgenodigd   om   los   te  laten  en  diep  te  ontspannen.   De  poses  worden   langer  aangehouden  -soms wel  15 minuten-   dan  in  een  Hatha Yoga les,  zodat  je  van de  ‘doe-modus’   over  kunt  schakelen   naar  de  ‘zijn-modus’.
De  focus  is  op  de  ademhaling  en  de  hele  les is gericht op het verstillen van de geest en het activeren  van  het parasympatische  zenuwstelsel  zodat  je optimaal  kunt  ontspannen. Daarnaast zorgt de ondersteuning van kussens en dekens er voor dat er een makkelijke overgave aan ‘niets doen’ kan ontstaan.
Deze  yoga vorm  is  geschikt bij stress gerelateerde klachten, maar ook bijvoorbeeld  voor vrouwen in de overgang en bij herstel  van  een  blessure  of  ziekte.
Kortom, als  je  behoefte  hebt  aan  zachtheid  en ontspanning.  Restorative Yoga  is een tegenpool van de meer dynamische flow lessen en ook een mooie aanvulling op bijvoorbeeld Poweryoga en Ashtanga Yoga.
Kernwoorden: zachtheid en zelfzorg, ontspannen en onthaasten.