Yogacentrum Tilburg
Yoga, Pilates en Reformer lessen.

Pilates mat les of reformer

Pilates is ontwikkeld en opgericht door Joseph Pilates. Het is is bedoeld om je spieren te versterken, te verlengen en te stabiliseren. Er zijn twee vormen om uit te kiezen: mat- of reformer Pilates. We kunnen ons voorstellen dat het moeilijk te bepalen is waar je moet beginnen. 

Wat zijn de verschillen tussen Reformer en Mat Pilates?

Pilates Matlessen:
Dit is de meest bekende Pilates trainingsvorm. Het bestaat uit 34 houdingen/bewegingen, waar meerdere variaties op mogelijk zijn. 

Mat lessen richten zich vooral op het bewegen vanuit de kern van je romp, mindful ademenen, mobiliteit en stabiliteit van de ruggenwervels. 

Dit is de meest toegankelijke Pilates vorm omdat het niets anders nodig heeft dan een mat. Hoewel het fysiek uitdagend is, kan het aangepast worden voor iedereen. 

Voor een beginner kan de mat les uitdagender zijn dan de reformer les omdat je werkt met je eigen lichaamsgewicht als weerstand en je geen punten hebt om op te leunen zoals op de reformer. 

Reformer-lessen:
De reformer is uniek omdat de wagen ervoor zorgt dat je heel gecontroleerd kunt bewegen en je de druk en strekking op de spieren kunt variëren door de veren aan te passen. 

Afhankelijk van welke beweging je doet, liggend of staand, kun je stabieler blijven in de beweging omdat er punten zijn waar je op kunt leunen.

Je kunt verschillende aanpassingen doen op de reformer zodat de bewegingen ook mogelijk zijn voor mensen met blessures of stijfheid in bepaalde delen van je lijf. 

Doordat je de veerspanning kunt verhogen, kun je de houdingen meer uitdagend maken. 

Wij bieden level 1 lessen aan en level 2 lessen. Bij de level 2 lessen is het van belang dat je al ervaring hebt met de reformer.

Wat te kiezen Pilates mat les of reformer les?

Allebei de vormen hebben voor en nadelen. Geen van beide vormen van Pilates is beter. Wij vinden eigenlijk het fijnste om beide vormen te beoefenen. 

Heb je blessures waardoor je bepaalde houdingen niet zonder hulp kunt vasthouden? Heb je al kracht en wil je nog wat sterker worden? 

Kies dan voor Reformer Pilates level 1 wanneer je een blessure hebt. 

Wil je je balans en stabiliteit verbeteren terwijl je je romp versterkt?

Combineer dan matlessen met de reformer lessen.

Onze reformers

Je traint bij ons op de klassieke reformer. Dit is de bank zoals Joseph Pilates hem heeft ontworpen. Je traint bij ons dan ook vanuit de klassieke Pilates methode. Onze docenten moeten daarvoor een diepgaande kennis hebben van het menselijk lichaam en van alle Pilates oefeningen en de mogelijke aanpassingen daarin, zowel op de mat als de reformer. Hierdoor kunnen zij instructies geven waardoor jij steeds meer kennis krijgt van de oefeningen én van je lijf. 

Deze klassieke methode zorgt ervoor dat je heel doelbewust kracht opbouwt in je romp en je ledematen. Je zult daardoor een perfecte balans krijgen tussen kracht en balans. Je bouwt spiertonus op en dit zorgt ervoor dat je strak in je vel komt te zitten. 

Wij gebruiken ook de box en het jumpboard bij de reformer. Hierdoor kunnen wij een breed scala reformer oefeningen aanbieden. 

Andere reformers 
In de fitnessbranche zijn er banken in gebruik geïnspireerd op de klassieke reformer. Op deze banken kun je ook goed trainen, de methode is echter anders omdat de klassieke Pilatesmethode daarin grotendeels wordt los gelaten en er meer gebruik gemaakt wordt van technieken uit de fitness branche.