Yogacentrum Tilburg
Yoga, Pilates en Reformer lessen.

Hatha Alignment Yoga

Kenmerkend voor de Hatha Alignment lessen is de werkwijze waarop er (opnieuw) verbinding wordt gecreëerd in het lijf. In ons lichaam is alles met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel zorgt ervoor dat krachten worden doorgegeven en opgevangen in ons lichaam. Door bepaalde voorkeuren van bewegen, leeftijd of blessures verliezen we verbinding in ons lichaam. Hierdoor ontstaan er plekken waarbij de krachten niet meer goed worden doorgegeven, de zogenaamde blokkades. Dit zijn de plekken in je lijf waar je pijn en stijfheid ervaart.

In deze les zitten de elementen van hatha yoga, het in balans brengen van de zon en maanenergie, en de op uitlijning gerichte yoga vormen. Het bindweefsel spreek je op een andere manier dan het spierweefsel. Om ruimte in het bindweefsel te creëren moet je langere tijd druk uitoefenen (de “maan” benadering), om spieren aan te spreken en te versterken moet je juist herhalende bewegingen maken (de “zon” benadering). Wanneer je dit in één les doet creëer je de ultieme basis om meer verbinding en uitlijning te creëren zodat blokkades worden opgeheven.

Een goede uitlijning wil zeggen dat je lichaam zonder spanning vrij kan bewegen. Om de spanning op te heffen gaan we bij de start van de les zorgen dat de spanning kan wegvloeien. Dit doen we door langere tijd druk uit te oefenen op een bepaald deel van onze rug met passieve oefeningen. We gebruiken daarvoor verschillende middelen; dekens, rol, strip of balletjes. Daarna doen we verschillende hatha houdingen waarmee we de verbinding tussen de delen van de rug gaan aanspreken en versterken.