Yogacentrum Tilburg
Yoga, Pilates en Reformer lessen.

Asana

Yoga Asana
Yoga Asana

Asana is een veelgebruikte term binnen de yogawereld en verwijst naar de yogahouding die je aanneemt. Oorspronkelijk was dit een zittende houding – zoals de ‘padmasana’ ook wel de lotushouding genoemd. Hierbij was het de kunst zo lang mogelijk stil te zitten. Binnen de Yoga Sutra wordt asana gezien als ‘het sterk en ontspannen zitten in een houding’. Er is een balans tussen focus en ontspanning.

Het draait dus om het zo nauwkeurig aannemen van een lichaamshouding waarin je een bepaalde tijd zit, staat of ligt. Tijdens het uitvoeren van een asana, hoor je je geest hier volledig op te richten. Op die manier word je je bewust van alle lichaamsdelen die je op dat moment bij je houding gebruikt. Hierdoor kom je in contact met je volledige lichaam en alle kracht die zij in zich heeft. Het gaat dus niet alleen om het fysiek uitvoeren van een houding, maar juist om de manier waarop je mentaal in de houding ‘staat’.

Wil je weten welke asana’s het beste bij jou passen? Lees dan meer over de drie Dosha’s.

Het uitvoeren van een asana

Bij het aannemen van een asana gaat het niet om hoe lenig je bent of hoe diep je in een houding komt. Luister naar je lichaam en vind de balans tussen spanning en ontspanning. Het gaat erom dat je met je geest alle onderdelen van je lichaam leert kennen en leert te beheersen. Uiteindelijk vormen je geest en je lichaam één geheel waarbij alles draait om een harmonieuze afstemming.

Wanneer je voor het eerst een nieuwe asana aanneemt, kan je lichaam nog wat onwennig zijn. Dit komt simpelweg omdat je de spieren die je activeert nog niet eerder – of weinig –  hebt gebruikt. Geef je lichaam de tijd om te wennen en kennis te maken met het activeren van deze nieuwe spiergroepen. Dit kun je het beste doen door al je asana’s met aandacht uit te voeren. Het gaat niet om het zo perfect mogelijk aannemen van een houding. Tijdens iedere asana luister je naar je lichaam. Wat is er voor jou op dit moment mogelijk, waar liggen je grenzen? Door je hiervan bewust te raken leer je je lichaam een stuk beter kennen en beheersen.

Bevind je je tijdens een asana op het punt waarop je lichaam (nog) niet dieper komt? Mooi! Hou dit vast, blijf goed ademhalen en probeer de asana enige tijd zo ontspannen mogelijk vast te houden. Oefening baart kunst en na enige tijd zul je merken dat je steeds verder komt. Let hierbij op dat je altijd vanuit je eigen kracht beweegt. Laat je dus niet door een ander in een houding forceren wanneer dit niet prettig voelt.

Voorbeelden

Trikonasana/Driehoekshouding