Intake

Een intake duurt ongeveer 60 minuten. Tijdens de intake, die door Jasper van der Heijden wordt gehouden, wordt een diagnose gesteld en uitgelegd wat Critical Alignment Therapie (CAT) voor het oplossen van je klacht kan betekenen.
Aansluitend op de intake volgt een individuele sessie waarin Jasper je meteen laat kennismaken met een of twee oefeningen die je ook daarna thuis kunt gaan oefenen. Er wordt gekeken hoe je op de oefening reageert en of er aanpassingen gedaan moeten worden.

Intake van  60 minuten (intakegesprek en individuele sessie) € 50,00

Na deze sessie kun je aan de reguliere critical alignment lessen meedoen of aan de specifieke therapie lessen.

Wil je een afspraak maken voor een intake? boek deze dan via deze Link

De methode

14940157_1226508020753916_8934906978292410681_o

Het eerste uitgangspunt van de methode voor chronische klachten is dat stress en een verkeerde houding zorgen voor een te hoge spanning in de spieren van de schouders, bovenrug en nek, of in andere gevallen juist in de lage rug. Deze spierspanning zorgt voor vervormingen van het skelet waardoor zenuwen en bloedvaten beklemd raken en klachten veroorzaken. Verder zorgt een te hoge spierspanning voor stijfheid in de rug waardoor de beweging niet meer vrij kan worden doorgeven. Sommige delen van de wervelkolom raken volledig geblokkeerd waardoor andere gebieden dat tekort aan beweging moeten compenseren. Juist op die compensatie plekken ontstaan klachten en vaak richten behandelingen zich dan ook op die gebieden.
Critical Alignment Therapie (CAT) richt zich echter op de oorzaak van het probleem: de vervormingen in het lichaam: zoals bijvoorbeeld scheve schouders of een kromme rug. CAT richt zich door middel oefeningen, op de ontspanning van de stijve spieren zodat het lichaam weer recht kan gaan staan. Dan kunnen de diepe spierlagen (houdingsspieren) in de wervelkolom weer actief worden. Zij zijn uitstekend in staat het lichaamsgewicht zonder spanning te dragen. Hierdoor komen de beklemde gebieden weer vrij zodat er een vrije circulatie ontstaat in de bloeddoorstroming, de ademhaling en de werking van de zenuwen. Het lichaam hoeft dan niet meer te compenseren, waardoor klachtenpatronen verdwijnen.
Een verkeerde houding gaat niet vanzelf over, maar wordt in de loop van de jaren geleidelijk erger en is verantwoordelijk voor allerlei vormen van overbelasting, wat nog niet wil zeggen dat er daardoor ook meteen sprake is van een klacht. De klacht ontstaat meestal in een periode van stress. Stress verlaagt de pijnbeleving en zorgt ervoor dat de klacht zich manifesteert. CAT richt zich ook op het neutraliseren van stress. De methode (die uitgebreid beschreven staat in het door Gert van Leeuwen geschreven boek Yoga Critical Alignment), is vergelijkbaar met mindfulness, met het verschil dat mindfulness wordt toegepast in totale rust maar CAT de methode toepast tijdens actieve processen: in eerste instantie de oefeningen, maar er wordt steeds de verbinding gemaakt met het dagelijks leven.

Het tweede uitgangspunt is dat het oplossen van klachten gebaseerd is op samenwerking: naast het volgen van de lessen wordt er van je verwacht dat je ook zelf thuis zult oefenen. Deelnemers kunnen zelf actief met de methode aan de slag en leren daardoor zelf te werken aan het oplossen of voorkomen van hun klacht. Je kunt begeleiding krijgen in het zelfstandig oefenen door een privé afspraak te maken waarin een oefenschema wordt samengesteld en de oefeningen met je worden doorgenomen totdat je je er zeker in voelt. Deze begeleiding wordt gedaan door Marloes van Boxtel (deze afspraak kan alleen gemaakt worden nadat je een intake bij Jasper van der Heijden hebt gehad). Wanneer je daar gebruik van wilt maken neem dat per e-mail contact met ons op.

Voorbeeld critical alignment oefeningen