Wat is therapie? We gebruiken het woord therapie zoals dat in de yoga cikitsa genoemd wordt. Cikitsa staat voor verzetten of handelen tegen ziekten. Ziekte wordt in de ayurveda Dukha genoemd. Duhkha is het gevoel van niet op je gemak zijn. In het engels blijkt dat uit het woord dis-ease. Het tegenovergestelde van Dukha is Sukha. Sukha staat voor mentale ruimte, lichtheid en vrijheid in ons hoofd en ons lijf. Je kent waarschijnlijk deze twee staten van zijn. Het verband tussen onze geest en lichaam zit diep. Onze geestesgesteldheid is onlosmakelijk verbonden met dat van ons lichaam. Verstoring van de structuur of de functie van ons lichaam zal je ervaren als ongemak in je geest. Daarom is het belangrijk dat we balans creëren tussen lichaam en geest. Yoga therapie helpt je om balans te brengen in lichaam en geest. Met andere woorden, yoga therapie helpt je om maatregelen te nemen om verstoringen op te heffen zodat je lichaam en je geest weer in een evenwichtige staat komt.

Yogatherapie is een manier van werken waarbij we ons lichaam gaan proberen meer in balans te krijgen. Het beoefenen van yoga zorgt hier al voor, dus feitelijk is het volgen van yoga lessen al yoga therapie.

Je kunt bij ons twee vormen van yogatherapie volgen:
* Critical alignment therapie
* Ontspannen adem
* Love your brain – yoga voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.
* Restorative yoga

Critical Alignment Therapie

14940157_1226508020753916_8934906978292410681_o

 

 

 

 

 

VOOR WELKE AANDOENINGEN?
Puur lichamelijke klachten die uitgaan van de wervelkolom: rugpijn, nekpijn, whiplash, RSI (CANS), pijn aan de schouders, hernia, ischias, bekkenklachten maar ook aan de wervelkolom gerelateerde klachten in de armen en benen (uitstraling, pijn, krachtsverlies).
Stress gerelateerde klachten zoals ademhalingsstoornissen, hyperventilatie, vermoeidheid, burn-out.
De therapie kan ook preventief en voor houdingscorrectie gebruikt worden.

De therapeutische toepassingen van Critical Alignment zijn ontwikkeld door Gert van Leeuwen en staan uitgebreid beschreven in de boeken Stop RSI (Aramith 2001) en Yoga, Critical Alignment (Altamira-Becht 2009). Jasper van der Heijden werkt op basis van deze methode.

Je begint deze yogavorm door eerst een 1 op 1 intake afspraak te maken, waarna je kunt instromen in de wekelijkse therapie les (vrijdag van 11.00 tot 12.15)
De intake kost 50 euro. Je kunt dit als opstap gebruiken naar de gewone lessen.

Lees hier meer of critical alignment therapie

Ontspannen adem


Voor wie?
-als je last hebt van spanningsklachten,
-als je last hebt van hyperventilatie,
-als je last hebt van vermoeidheid door een ontregelde adem of aandoeningen aan de luchtwegen,
-als je last hebt van problemen met je stem.

In deze les werken we met verschillende ademhalingstechnieken om weer een ontspannen manier van adem te vinden. Dit zijn technieken vanuit mensendieck én vanuit de yoga. Daarnaast werken we met meditatie en mindfulness technieken zodat we ook werken aan de oorzaak van de ademhalingsklachten en gebruiken we mantra’s om ons keel- en borstgebied te helpen ontspannen.

Je begint deze yogavorm door eerst een 1 op 1 intake afspraak te maken, waarna je kunt instromen in de wekelijkse adem les (maandag van 16.00 tot 17.00)
Intake kost 50 euro, lessen zijn te volgen op basis van een yoga-therapie kaart (5 lessen voor 75 euro).
Je kunt dit als opstap gebruiken naar de gewone lessen.

Love your Brain – yoga voor mensen met niet aangeboren hersenletsel

 

 

 

 

Vanaf september 2017

 

 

 

Restorative yoga

Attractive mixed race woman doing restorative yoga

 

 

 

 

 

 

Voor wie:
– als je behoefte hebt aan een wekelijks rustpunt,
– als je wilt ervaren hoe het voelt als je je prestatiedrang en de neiging tot jezelf verbeteren loslaat,
– als je een blessure hebt, chronische pijn of burn-out,
– als je behandelt wordt tegen kanker of als je herstellende bent van zo’n behandeling,
– voor herstel na zwangerschap,
– als andere vormen van yoga te zwaar voor je zijn.

Bij Restorative (herstellende) Yoga ligt de focus op ontspanning en het op zachte wijze, m.b.v. de adem, ‘openen’ van het lichaam. Vooral de gebieden van schouders, rug, bekken en heupen worden in verschillende poses uitgenodigd om te ontspannen. Er wordt gebruik gemaakt van ondersteunende hulpmiddelen zoals kussens en dekens, zodat je een comfortabele houding aan kunt nemen.

Restorative Yoga is een yogavorm zonder inspanning. We voeren alleen zittende en liggende poses uit, mede daarom ook geschikt als je slecht ter been bent.  De kussens ondersteunen je in de poses, zodat je optimaal kunt ‘loslaten’. De hele les is een rustmoment van zorgzame aandacht voor jezelf. Restorative Yoga werkt positief op stress gerelateerde klachten, doordat het ’t parasympatische zenuwstelsel activeert.

Je begint deze yogavorm door eerst een 1 op 1 intake afspraak te maken, waarna je kunt instromen in de wekelijkse restorative les (dinsdag van 13.15 tot 14.45)
Intake kost 50 euro.
Je kunt dit als opstap gebruiken naar de reguliere lessen.

Follow by Email
Facebook
Instagram
Whatsapp