Feest met venkel!

Feest met venkel: vijf overheerlijke gerechten

Knapperig, zoet, aromatisch: venkel is een plant die men ziet als kruid en groente. Venkel heeft een sterke geur en geeft een eigen smaak aan gerechten. Veel mensen zijn nog onbekend met deze plant. Venkel is verwant aan anijs en sommigen vinden deze ‘moeilijke’ smaak lasting te combineren in de keuken. Daarom wordt venkel vaak niet gebruikt bij het avond eten.

Naast de bijzondere smaak, is venkel ook heel gezond. Venkel bevat veel foliumzuur, vitamine C, kalium, voedingsvezels die het risico op hartaanvallen verminderen, stimuleert het immuunsysteem én werkt ontstekingsremmend. In Indiase restaurants vind je vaak een bakje geroosterde venkelzaden bij de ingang. Voor de volgende keer: neem vooral een handje! Werkt fantastisch voor je spijsvertering, en geeft ook nog eens een frisse adem.

IMG_9860[1]
 

 
In Tilburg is het niet altijd gemakkelijk om aan goede Indiase producten te komen. Er is zelfs geen Indiaas restaurant. Online kun je aan veel Indiase producent komen zoals het venkelzaad voor na de het eten.

Hieronder geven we een aantal venkel recepten.

Venkel en appel salade

Snijdt één venkel in dunne schijfjes en één appel op dezelfde wijze. Wat betreft appels is Granny Smith een goede optie. Snijdt de stammen van de venkel in smalle diagonale plakjes, en hak wat van het topgroen fijn. Mix alles door elkaar heen met een scheut olijfolie, wat appelazijn, een beetje citroensap en wat suiker. Voeg naar smaak zeezout en vers gemalen peper toe. Deze salade is zo puur al heerlijk, en vormt daarnaast de ideale basis voor improvisatie. Avocado, rode ui, mandarijn partjes, zwarte olijven, geroosterde amandelen: probeer en combineer naar hartenlust.

Gegrilde venkel met balsamico siroop

Verwijder de venkelstammen en het topgroen en snijdt de venkelbol in vier parten. Smeer de parten in met olijfolie, zout en peper en rooster 5 tot 8 minuten per kant op een grill. Voor de siroop: combineer 1/4 kopje balsamico azijn met vier theelepels honing en kook zachtjes totdat het wat dikker wordt. Let op: het moet niet te dik en stroperig worden! Als de siroop de achterkant van een lepel bedekt is ‘ie goed. Sprenkel wat siroop over de gegrilde venkel en serveer als bijgerecht.

Gekarameliseerde venkel

Snijdt twee venkelbollen in kleine partjes (ongeveer 10 stuks). Verhit 1/4e kopje olijfolie in een zware koekenpan en voeg de venkel toe. Laat in ongeveer 10 minuten bruin worden en voeg dan wat fijn gesneden plakjes rode ui toe. Laat opnieuw 10 minuten koken en voeg op het laatste moment wat chilipeper toe (jalapeño bijvoorbeeld). Lekker voor door de pasta met peterselie, zout en peper. Als extra kun je ook nog geroosterd broodkruim, geraspte Pecorino Romano en knoflookolie toevoegen. Eet smakelijk!

Venkel soep

Hak een ui en knoflook grof en fruit deze in een flinke scheut olijfolie. Voeg na ongeveer 10 minuten een venkel in blokjes gesneden toe combineer dit met andere knolgroentes zoals selderij, aardappels en knolraap. Fruit voor ongeveer vijf minuten en voeg dan groentebouillon toe zodat het geheel kan koken. Kook totdat de groentes zacht zijn en voeg venkelzout, paprikapoeder en flink wat zwarte peper toe. Pureer tot een glad geheel en breng eventueel verder op smaak.

Juice met venkel

Wat dagelijks op het menu staat van Jasper en Marloes is een fruit juice met venkel.
Gebruik een slow juicer of een gewone juicer. Recept:
6 appels,
3 wortels (winterpeen),
2 sinaasappels,
klein stukje gember (ongeveer 1cm),
halve venkel,
4 stronken bleekselderij,
1 rode biet (rauw)

Bovenstaand recept is voldoende voor 4 personen. Kinderen vinden het ook heerlijk!

Venkel zout
Om venkel zout te maken rooster je wat venkel zaden en vermaal je deze samen met zeezout. Als verhouding kun je 1/3e venkelzaden op 3/4e zeezout aanhouden. Makkelijk, snel én lekker als alternatief voor gewoon zout.

Bron: geïnspireerd door artikel van yogainternational.com van Sarah Keough.

Follow by Email
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
Whatsapp