Yogacentrum Tilburg
Yoga, Pilates en Reformer lessen.

Kings Breakfast
Door Marloes van Boxtel
20150111_093002[1]20150111_093008[1]20150111_093038[1]
Havermout smoothie
Elke dag start bij ons met een havermout smoothie. Eerlijk gezegd reageerde ik een paar jaar geleden met een vies gezicht op het woord havermout. Ik associeer het toch te veel met de melige pap die ik soms bij mijn oma kreeg. Het duurde daardoor even voordat ik me echt aan de havermout kon overgeven.

Waarom havermout?
Havermout verlaagt het cholesterolgehalte
In havermout komen bijzondere vezels voor: beta-glucanen. Het zijn oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen. Ook binden ze ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Door dat binden van cholesterol daalt het cholesterolgehalte in het bloed, en dan met name het ongunstige LDL-cholesterolgehalte. In 2011 heeft de European Food Safety Authority (EFSA) deze claim ook goedgekeurd.
Havermout houdt de honger in toom
Doordat havermout zoveel oplosbare vezels bevat, kan het lekker opzwellen en houdt het de maag lang ‘vol’. Daarom is het zo’n geschikt ontbijt om de ochtend zonder knorren door te komen. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen, zodat er geen snelle piek ontstaat in het bloedglucosegehalte en de energie langzaam wordt afgegeven aan het bloed. Er zijn aanwijzingen dat de vezels in havermout de insulinegevoeligheid verbetert en dat is gunstig voor het op peil houden van de bloedglucosespiegels.
Havermout is van nature glutenvrij
Van nature is haver glutenvrij en daarmee een goede keuze voor mensen die minder gluten willen binnenkrijgen omdat ze daar gevoelig voor zijn. Haver is echter géén goede keuze voor mensen met aangetoonde coeliakie, die echt alle spoortjes van gluten in hun dieet moeten vermijden. Haver wordt namelijk vrijwel altijd verwerkt in molens en fabrieken waar ook andere glutenbevattende granen worden verwerkt of opgeslagen in depots waar ook andere granen bewaard worden. Pas als op de verpakking staat dat het écht glutenvrij is, is het voor hen veilig voor gebruik.
Havermout bevat antioxidanten
Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schade van buitenaf, of tegen schadelijke producten die bij de stofwisseling ontstaan. In bijna alle ‘natuurlijke’ producten, zoals groenten, fruit en noten, komen antioxidanten voor. Ook in havermout dus, en dan met name polyfenolen, antioxidanten die ook veel voorkomen in rode wijn, thee en uien.

Ons recept!
Wij gebruiken een blender met een hoog vermogen, deze zijn helaas wel een stuk duurder in aanschaf. Het voordeel van dit hoge vermogen is dat de blender in staat is om alle onderdelen helemaal klein te krijgen. Dus mocht je iemand zijn die het niet lekker vind om kleine pitjes en dingetjes in je smoothie te proeven dan is het een idee om een blender met hoog vermogen te kiezen. Wij gebruiken zelf een Montana blender. Deze zit qua prijs ergens in het midden (circa €350).

Voor 1 persoon:
2 handen bessenmix (eventueel uit de vriezer)
50-100 gram havermout
1 banaan
1 sinaasappel
Lepel kokosolie
300ml soya melk of amandelmelk. Gewone melk kan ook als je met de eerste twee vorige teveel moeite hebt.

Je gooit alles bij elkaar en de blender doet de rest. Het is een dikke smoothie, dus dat is het begin wel wennen. Je moet hem niet te lang laten staan want dan wordt de smoothie heel dik door de havermout en het chiazaad. In de zomer kun je de bessen er bevroren in doen, dan is de shake lekker koud. In de winter laat je de bessen eerst ontdooien of laat je de blender wat langer blenden.

De volgende supplementen voegen wij toe(vooral omdat we vegetarisch eten):
Chiazaad (2 eetlepels)
Rijk aan eiwitten en ijzer. Zorgt voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en is goed voor je geheugen en je spieren.
Hennep (2 eetlepels)
Rijk aan eiwit. Goed tegen ontstekingen, zorgt voor verlagen cholesterol en versterkt het immuunsysteem.
Lijnzaad (2 eetlepels)
Goed tegen diabetes en ontstekingen. Zorgt voor goede stoelgang en ondersteunt het geheugen.
Bijenpollen (1 eetlepel)
Dit halen we bij ‘ut rooie bietje’ (zit aan de Koningshoeve in Tilburg), daardoor heb je lokale bijenpollen.
Het geeft energie, is goed voor de huid en het immuunsysteem. Het werkt vooral heel goed tegen hooikoorts. Belangrijk is dat je hier rond februari mee begint, hierdoor gaat je lichaam al antistoffen aanmaken en zal je minder reageren tijdens de periode van hooikoorts.

Spirulina voegde wij ook altijd toe, helaas is dat niet echt bevorderlijk voor de smaak. Dus dat zijn we op een gegeven moment gaan gebruiken in pil vorm. In spirulana zit veel ijzer en werkt goed om stress te reduceren en ter ondersteuning bij vermoeidheid.

Smakelijk!

20150111_093301[1]